Elk jaar maakt het Pentagon een tussentijds rapport op, maar het Defensierapport van dit jaar is het eerste strategische rapport na vier jaar oorlog voeren. Het vorige dateert immers van september 2001, kort na 9/11. Wie erop hoopte dat Bush intussen oorlogsmoe zou zijn, kan zijn illusies opbergen. "De Verenigde Staten voeren een langdurige oorlog", zegt het nieuwe Defensierapport van het Pentagon.1
Het Amerikaanse defensiebudget voor het komende jaar bedraagt 440 miljard dollar (370 miljard euro), met daar bovenop nog eens 120 miljard dollar (100 miljard euro) voor de oorlog en bezetting in Irak en Afghanistan. Dit is méér dan de helft van alles wat wereldwijd aan bewapening wordt uitgegeven. Met die 470 miljard euro kan je zowat 1.880.000 woonhuizen van 250.000 euro bouwen. Maar Bush heeft geen geld om de volkswijken van het overstroomde New Orleans herop te bouwen...
"De strijd kan mogelijk in tal van andere landen tegelijk worden gevoerd en dit vele jaren lang", zegt het rapport. Daarom wil het Pentagon minder grote militaire basissen en meer kleine mobiele eenheden die samenwerken in een losse netwerkstructuur. Om sneller te kunnen toeslaan, waar ook ter wereld.
Ook de 'special forces' moeten met 15% toenemen tot zo'n 66.000 in 2011. Om "de contra-insurgentie en de capaciteit voor niet-conventionele oorlogsvoering" te versterken, zo heet het. Maar in Irak en Afghanistan weten ze onderhand wel wat dergelijke snel inzetbare en zwaar bewapende eenheden betekenen: overvallen op dorpen, uitkammen van steden, uitmoorden van al wie zich durft te verzetten, ontvoering, opsluiting en foltering van verdachten, opleiding van doodseskaders voor selectieve moordpartijen.
China, de vijand van de toekomst
China geeft vandaag een kleine 50 miljard euro uit aan defensie, ongeveer één tiende van de Verenigde Staten. "Onaanvaardbaar", zegt het Pentagon. Het noemt China nu openlijk de vijand van de toekomst. Dus zijn er nieuwe generaties langeafstandsraketten, bommenwerpers en vliegdekschepen nodig. De Joint Strike Fighter en de F-22 stealth fighter zijn in volle ontwikkeling. Tegen 2018 komt er ook nieuwe bommenwerpers.
De komende 4 jaar moet het aantal oorlogsschepen, waaronder vliegdekschepen, dat permanent in de Stille Oceaan gestationeerd is drastisch omhoog "om onze aanwezigheid en de afschrikking te ondersteunen" tegen China. In de zomer van 2006 plant het Amerikaanse leger alvast haar grootste zeeoefening aller tijden in de Stille Oceaan. Australië, Chili, Japan, Zuid-Korea en Peru zouden erbij betrokken worden.2
"Internet is wapen in handen van de vijand"
Binnen het Pentagon bestaat een "Departement voor Strategische Intelligentie". Hun job: Fictie als waarheid voorstellen. Dit departement, gespecialiseerd in psychologische oorlogsvoering en beïnvloeding van de publieke opinie, moet met een derde uitgebreid worden, vindt het Pentagon.
Tot vandaag is het internet de grote spelbreker, want dit medium is moeilijk te controleren. "Het internet is een wapen in handen van de vijand", schrijft het Amerikaanse leger in het recent vrijgegeven rapport "Leidraad voor informatieoperaties".3 Daar moet verandering in komen. Van blogs tot chatrooms, van progressieve websites tot lezersbrieven, elk bericht dat de officiële versie van de feiten tegenspreekt, moet ongeloofwaardig worden gemaakt. Het einddoel is een internet waar afwijkende meningen gemarginaliseerd worden, net zoals in de kranten en op televisie. Op deze manier wil het Pentagon de Amerikaanse versie van "democratie en mensenrechten" wereldwijd opleggen. Maar of de internauten dit zomaar zullen laten gebeuren?
1 Quadrennial Defense Review-report · 2 AFP, Amid China Threat, US to Hold Mammoth Naval Operations in Pacific, 15 februari 2006 · 3 "The Information Operations Roadmap" (www.uruknet.info)
Nieuwe kernwapens
Voor het eerst in meer dan 20 jaar zijn kernwetenschappers in de VS een nieuwe waterstofbom aan het ontwikkelen. Dit is de eerste in een reeks van nieuwe nucleaire plannen. Als deze fase slaagt, zullen de Verenigde Staten over een kwarteeuw een volledig nieuw kernwapenarsenaal hebben. "We staan aan het begin van een opwindende periode", zei Linton Brooks, de Amerikaanse topverantwoordelijke voor nucleaire wapens.1
"In Latijns-Amerika stimuleren we al decennialang politieke en economische ontwikkeling", beweert het Pentagon-rapport. Die tientallen jaren van Amerikaanse overheersing brachten militaire dictaturen en corrupte democratieën. Terwijl Amerikaanse multinationals het continent plunderden, krepeerden de mensen. In Cuba, Venezuela, Bolivië en andere landen is een tegenbeweging bezig. Die wordt alsmaar sterker. "Populistische regimes in landen zoals Venezuela bedreigen de vooruitgang en veroorzaken instabiliteit", heet dat in Pentagonjargon.
In Irak moesten de 150.000 Amerikaanse soldaten democratie en rust brengen, maar ook volgens het VS-leger werden ze in 2005 maar liefst 34.131 keer aangevallen, 7.635 keer méér dan in 2004. Midden-Oostenjournalist en Irakkenner Robert Fisk zegt het zo: "Het verzet heeft het land onder controle van Noord tot Zuid, inclusief grote delen van Bagdad. De Amerikanen rijden angstig van kazerne tot kazerne in hun gepantserde voertuigen." Ook in Afghanistan, Palestina, Iran, Syrië, komt er geen rust, in tegendeel.
China wordt economisch alsmaar sterker en wordt een belangrijke speler op de wereldmarkt. Bovendien smeden de Chinezen banden met Rusland en verscheidene Centraal-Aziatische republieken in de "groep van Shangai", waartoe ook India en Iran nu als observator zijn toegetreden.
En dan zijn er nog de anti-Amerikaanse verzetsbewegingen... In Nepal vormden de guerrilla en de oppositiepartijen een breed eenheidsfront tegen de dictatuur van koning Gyanendra. Ook in de Filipijnen en in Colombia zien de VS met lede ogen aan hoe "hun" elites steeds meer onder druk komen.
Ook in eigen land zijn ze de oorlogspolitiek van Bush meer en meer beu. Sinds de ramp in New Orleans groeit het verzet tegen zijn binnenlandse politiek, tegen de besparingen in de gezondheidssectoor en de sociale programma's, waarmee hij zijn oorlogsbugdet financiert.